Bach-virágterápia
 

 

Nyitólap

A tűz körül

Felkészülés a szülésre és az anyaságra

Hónapsoroló

Bach-virágterápia

Szüléskísérés

Hordozókendő-babahordozás

Kölcsönző

Piactér

Mosolyalbum

Kérdezz-felelek

Aktualitások

Magamról

Siratófal

Olvasnivalók

Elérhetőség

Linkajánló

Blog

 

 

 

 

 

 

 

 


Dr. Edward Bach (1886-1936)
A Bach-virágterápia ideális segítség a várandósság és a szülés alatt, mivel nincsenek mellékhatásai, valamint szabadon kombinálható más eljárásokkal (pl. a homeopátiával). A módszer kidolgozása Dr. Edward Bach nevéhez fűződik. Orvosként olyan egyszerű gyógymódot keresett, amely az embereknek valódi és teljes gyógyulást hoz, a használata egyszerű és bárki számára hozzáférhető.  Figyelme eleinte a homeopátia felé fordult, erre alapozva fejlesztette ki saját rendszerét, amely a virágok gyógyító erejű rezgéseit használja. Az esszenciák nem anyagelvűen hatnak, vagyis a virágok anyagi részecskéi nem mutathatóak ki, így azok is alkalmazhatják, akik virágpor-allergiától szenvednek!

Az ő hite szerint az ember test-lélek-szellem egysége. Ha valaki elfeledkezik a lelkéről, az betegség formájában üzen. (ld. Ruediger Dahlke: A betegség, mint szimbólum) Ha a betegséget csak fizikai szinten kezelik, a gyógyulás nem lesz teljes. Ő a fizikai tünetektől függetlenül, csak a páciens aktuális lelkiállapotának megfelelően kezelte a betegséget. Az általa kiválasztott 38 növény a személyiség 38 aspektusát jeleníti meg. Ezek a  növények magas rezgésűek,  szelíd, önszabályozó hatásuk helyreállítja a test-lélek-szellem egyensúlyát.

kisezerjófűAhhoz, hogy változtatni tudjunk bármin is, előbb fel kell ismerni azt, hogy valami nem jó úgy, ahogy van. Fontos, hogy ezt az az ember fogalmazza meg, aki változtatni akar az életén! Ha ez sikerül, akkor a következő lépés a helyzet elfogadása, majd az adott problémára ható esszencia beszedése. Ezek után jöhet a szemléletváltás (mindezek előtt csak erőből menne, az pedig nem túl eredményes). A virágesszencia abban segít, hogy ezek a változások könnyebben mehessenek végbe, mankóként segítik a gyógyulófélben lévő embert.

Egy példa: ha egy várandós nő fél a fájdalomtól, amit a vajúdás és a szülés alatt fog átélni, első lépésben fontos, hogy ezt megfogalmazza magában és kimondja: "Félek." A bohócvirágból készült esszencia segít túlnőni a félelmen. Nem leküzdi, mert nem az érzések elnyomása a cél, hanem átalakítja azt. A szedésével már bátran tud szembenézni a rá váró nehézségekkel, mert tudni fogja, hogy képes lesz megállni a helyét, bízni fog önmagában. bohócvirágTermészetesen mindez megvalósítható az esszenciák szedése nélkül is, de jóval nehezebb feladat és a végeredmény is bizonytalan. Hiába mondogatom magamnak, hogy ne féljek, attól még félni fogok, akkor is, ha tudom, hogy jó kezekben leszek. Az a fajta félelem, amely leblokkol, valahol már nem racionális, így észérvekkel nehéz tenni ellene. vadrózsa

 A Bach-virágterápia jól használható gyerekeknél, sőt egészen kicsi babáknál is, mert ők jobban reagálnak a rezgés alapú terápiákra, mint a felnőttek. (pl. a homeopátiára is).

Az olvasnivalók között több, a Bach virágesszenciákról és hatásukról szóló írást is találsz. A Bach-terápia szülészeti alkalmazásáról számol be egy tanulmány, valamint Bach doktor egy kedves, meseszerű  történetét is megtalálod, amelyet ő maga írt, hogy azok is könnyen megérthessék a módszer lényegét és nagyszerűségét, akik nem ismerik azt.  Ezen kívül találhatsz egy írást az esszenciák várandósság és szülés alatti alkalmazásáról.