Felkészülés a szülésre és az anyaságra
 

 

Nyitólap

A tűz körül

Felkészülés a szülésre és az anyaságra

Hónapsoroló

Bach-virágterápia

Szüléskísérés

Hordozókendő-babahordozás

Kölcsönző

Piactér

Mosolyalbum

Kérdezz-felelek

Aktualitások

Magamról

Siratófal

Olvasnivalók

Elérhetőség

Linkajánló

Blog

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

          Ha úgy tekintünk a szülésre, mint olyan eseményre, amely komoly fizikai és lelki megpróbáltatást jelent, talán nem túlzás az olimpiához hasonlítani. A sportolók már hónapokkal, évekkel korábban megkezdik a felkészülést a nagy napra. Miért is lenne túlzás ugyanez a várandósság esetében? Ráadásul a szülés csak egy csúcspont, nem a történet vége, sokkal inkább a  kezdete. Az én szerepem itt nem több, mint az edzőé. Átadom tudásom legjavát, de a győzelmet nektek kell kivívnotok.

A felkészülés 10 alkalmas sorozatra épül, amely önismeretre, valamint a várandóssággal, szüléssel kapcsolatos elméleti és gyakorlati tudnivalókra épül.

Aki úgy érzi, csak a "lényegre" szeretne koncentrálni, az részt vehet intenzív felkészítőn is, amely inkább a gyakorlati dolgokra épül.

Azoknak, akik tervezett császármetszéssel hozzák világra gyermeküket speciális témákat gyűjtöttem össze, hogy  választ kaphassanak  kérdéseikre, kétségeikre.  A gyermekét váró nő akkor is anya lesz, ha nem hüvelyi úton hozza világra kisbabáját, érdemes hát ugyanúgy felkészülni.

Ezekről bővebb információt az Aktualitások oldalon találsz!

 

Beszélgetések témái  

 

1. Félelmek

Kimondva vagy kimondatlanul, a félelem, a szorongás, az aggódás jelen van. Aggódunk a babáért, félünk a szüléstől, a fájdalomtól, a felelősségtől. A sor nagyon hosszú. De félni csak az ismeretlentől kell. Ha szembenézel a félelmeiddel, bevilágítasz a sötét sarkokba, a "szörnyecskék" megszűnnek létezni.

2. A szeretet aspektusai, a szeretet nyelve

Szeretni sokféleképpen lehet. A szeretet mindenkinek mást jelent. Ezért hát jó figyelni a másikra, hogy azt tudjuk adni neki, amire ő vágyik és nem azt, amiről azt gondoljuk, hogy jó neki. A bölcs mondás szerint, úgy szeresd, hogy neki legyen jó. Viszont vannak olyan közös értékek, amelyekre nem árt odafigyelni. Ilyen például a tisztelet. Anélkül, hogy tisztelnénk valakit, nem tudjuk szeretni. Ha tudjuk is, mit jelent a szeretet, fontos, hogy kimutatni is képesek legyünk.

3. Mit jelent nőnek lenni?

Anélkül nehéz asszonnyá, majd anyává válni, hogy valaki ne tudja, mit is jelent nőnek lenni. Sokan azt hiszik, a nővé váláshoz csak egy kis szoknya és némi smink kell. De ez csak a külső. Aki ebben a hitben van, még sosem tapasztalta meg egy női kör erejét, azt az erőt, ami egy mély, belső tűzből fakad, melyet ha valaki magába fogad, akkor érti meg igazán, mit is jelent nőnek lenni. Csak az képes uralni a testét, aki érzi magában ezt az ősi teremtő erőt.

4. Testi és lelki változások elfogadása

A karcsú derék már a múlté. Visszerek, csíkok, tejcsárda-életérzés, miközben tombolnak a hormonok és még a legkeményebb nők is néha ok nélkül, szipogva bújnak párjuk karjába. Ha tetszik, ha nem, az eddigi megszokott világ a feje tetejére áll, egy korszak véget lezárul. Nosztalgia és dühöngés helyett célszerűbb megismerni és megszeretni új önmagunkat.

5. Anyakép

Mindannyiunkban él egy ősi anyakép. Akarva-akaratlanul ehhez az archaikus mintához hasonlítjuk a saját anyánkat és magunkat is anyaként. A baba megszületése előtt érdemes kibogozni a kusza szálakat, tisztába tenni a viszonyokat édesanyánkkal és saját anyaságunkkal kapcsolatban is, mivel ezekből számtalan probléma fakadhat.

6. A várandósság és a szülés élettana, hormonális háttere

Nem ártana, ha a kismama elmélyedne kicsit a tudományok világában, hogy tudja, mi történik a saját és a babája testével. Egyrészt könnyebb követni úgy eseményeket, ha tudod, mi miért történik, másrészt a fájdalmakat is könnyebb elviselni így. Másrészt képes legyen képviselni a saját érdekeit, senki ne tudja félrevezetni, kihasználva az ismeretek hiányát.

7. Vajúdás és szülés - természetes fájdalomcsillapító módszerek és egyéb praktikák

Hasznos tudnivalók a vajúdásról és a szülésről. (Nem csak fájdalom szempontból!) Szerencsére a természet tárháza legalább olyan kimeríthetetlen, mint az orvosok gyógyszeres doboza. Gyógynövények, homeopátia, Bach-cseppek, masszázs, mozgás, (ön)hipnózis... érdemes kipróbálni, mielőtt megadnád magad a fájdalomnak. A vajúdási és szülési testhelyzetek váltogatása is jótékony hatású.

8. Szülési terv - de kié?

Az elmúlt években egyre több fórumon bíztatják arra a kismamákat, hogy készítsenek szülési tervet. Ez remek dolog, ha valóban a kismama igényei alapján készült, és nem a leendő nagymama, apuka vagy egy barátnő hatására. Pedig fontos lenne, hogy valóban a szülő nő érdekei érvényesüljenek. Érdemes hát a lélek mélyére pillantani, Én mit is szeretnék valójában? A szülés szempontjából az a jó hely, ahol az anya biztonságban érzi magát, ez lehet otthon vagy kórházban is. Elhamarkodott döntések helyett érdemes inkább alaposan körbejárni a lehetőségeket, mérlegelni az előnyöket és hátrányokat, mindenkinek a saját igényei szerint. A társ kérdése is sokszor felmerül, ki legyen Veled a szülésnél? Sok éve már annak, amikor az apukákat először beengedték a szülőszobára. Sokan ezt nem lehetőségként, hanem kötelességként élik meg. Az anya szempontja érthető, a sok idegen arc között a számára legkedvesebb a legmegnyugtatóbb. Van, hogy a leendő apuka már a gondolattól is leizzad, és olyan eset is akad, amikor az anyuka érzi úgy, nem férfiszemnek való az ő szenvedése és kiszolgáltatottsága. Mindenképp  csak valaki olyan jöhet szóba, aki megnyugtatóan hat az anyára. Legyen az a leendő nagymama, lánytestvér, barátnő, vagy akár egy dúla. (beszélgetés + szülési terv készítése)

9. Szoptatás

Szoptatni – kevés kivétellel -  bárki tud. Ezt talán most túlzásnak érzed, és már sorolnád is az ellenérveket. De gondolj csak bele, hová lett volna az emberiség a cumisüveg feltalálása előtt? A természet bölcsen gondoskodott mindenről, nekünk nincs más teendő, mint élvezni a bőséget. Nézzük át együtt pontról-pontra, hogyan jön létre ez a csoda, a tejjel-mézzel folyó Kánaán, és többé Te sem fogod azt mondani, ez lehetetlen.

10. Rend a lelke mindennek - a hellingeri családmodell

A béke akkor köszönt egy családra, ha mindenki tudja, hol a helye, mi a dolga, mit várhatnak el egymástól és mit nem. Bert Hellinger modellje segít eligazodni a sokszor bonyolultnak tűnő családi kapcsolatokban, és néhány egyszerű szabállyal mindenki a helyére kerülhet.

10 + 1. Együtt a babával - a baba hordozásának elmélete és gyakorlata

Miután babád 9 hónapot Veled töltött, furcsának és durvának tűnhet neki, ha hirtelen az anyai melegség nélkül, egyedül kell töltenie napjait. Az emberkölyök ugyanúgy hordozásra született, mint nem is oly távoli rokonai, a főemlősök kicsinyei. Ha nem vagy még járatos a baba hordozásában, de szeretnél erről többet tudni elméletben és gyakorlatban, akkor mindenképen itt a helyed! (A tematika azonos a Várandósoknak szóló hordozókendő tanfolyammal, így keresd az eseménynaptárban!)

Azoknak, akik mind a 10 alkalmon részt vesznek, a + 1 alkalom (Együtt a babával) ingyenes!